BLOG

十割蕎麦からあんもち雑煮へ A Happy New Year 2022

旅人さん Our Guests

ゲストハウス若葉屋を開業して8回目となる年越し。

It was the 8th New Year’s Eve since the opening of Guest House Wakabaya.

ついに、若葉屋で蕎麦を打ち始めるお客さんが現れました。

お聞きすると、「よし、ここなら蕎麦が打てる!」ということで若葉屋を選ばれたとのこと。

Some guests started making soba, buckwheat noodles in Wakabaya’s living room.

They visited Wakabaya to do it.

昨年の今ごろはまだ全館1組限定で営業していたので、ずいぶんと静かな年末年始でしたが、今年はありがたいことに年末年始の1週間ぐらいはほぼ満室続きと、忙しくしております。

手作りの小さな鏡餅と、息子たちが作った寅の起き上がり小法師がお出迎え。

そんな中での蕎麦打ちです。

It was a quiet New Year holiday last year because we welcomed only one group guest per day at that time, but thankfully, we are continuously almost fully booked for a week this year.

A small handmade “kagami mochi” (a rice cake decoration) and round dolls of tiger (2022 is the year of the tiger in Asia) made by our sons welcome many guests in the New Year holidays.

Japanese people traditionally eat long soba noodles on New Years’ Eve, hoping for long life.

こんなにも「年越し感」のある若葉屋は初めてでした。

ありがとう、2021年。

It was an impressive New Year’s Eve.

Thank you, 2021.

そして翌朝。

あけましておめでとうございます、2022年。

若葉屋恒例のあんもち雑煮と米こうじ甘酒(ノンアルコール)のおもてなしです。

The next morning.

A happy new year, 2022!

We serve traditional special New Year’s food, “zouni”, a cake soup and “amazake”, fermented rice drink for our guests.

この写真は、2段ベッドファミリールームにお泊まりだったご家族4名様にお出ししたお雑煮と甘酒です。

この年末年始のお客さまのほとんどが、ご家族です。

小さなお子さん連れの若いご家族だけでなく、20代、30代の大きなお子さん(?)連れのご家族もおられます。

年月を重ねたご家族も、こうやって仲良く一緒に旅行に出かけてゲストハウスに泊まってみるというのも、素敵なものだなと思った、年明けです。

A family of four enjoyed those New Year’s food and drink in our family room.

Most of our guests during the New Year holidays are families.

Not only young families with small children but also families with big children in their 20s and 30s.

It is wonderful that a family growing older goes on a trip together at peace and try to stay at the guesthouse.

関連記事