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直島・小豆島の旅2023(後) Trip to Shodoshima

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直島・小豆島の旅2023(前) Trip to Naoshima

さて翌朝。船の出航まで目的地もなく散歩しました。日中の街歩きは宮ノ浦より本村のほうがおもしろいと私は感じますが、朝晩は宮ノ浦もいいですね。

The next morning. I wandered until the ship sailed. I feel Hommura is more interesting than Miyanoura for strolls during the day, but Miyanoura is also nice in the morning and evening.

あさひ号が朝日を浴びて、出航です。行き先は岡山県宇野港。

The ship sails in the morning sun. The destination is Uno Port, Okayama Prefecture.

宇野に到着。徒歩すぐでJR宇野駅に着くので、JRへの乗り継ぎも簡単です。ご覧のとおり、駅舎そのものがアート作品になっています。

JR宇野駅
https://setouchi-artfest.jp/artworks-artists/artworks/uno-port/191.html

Arrive at Uno. As JR Uno Station can be reached in a short walk, so it’s easy to transfer from the boat to the train. The station building is also an artwork.

JR Uno Station
https://setouchi-artfest.jp/en/artworks-artists/artworks/uno-port/191.html

そして、宇野のアート作品といえばこちらの宇野のチヌです。宇野周辺の海岸、湖岸で拾い集められたゴミでできています。

宇野のチヌ / 宇野のコチヌ
https://setouchi-artfest.jp/artworks-artists/artworks/uno-port/95.html

And speaking of artworks in Uno, this is “Chinu” – the black sea bream. It is made of garbage picked up on the coast and lake shores around Uno.

Chinu & Kochinu of Uno
https://setouchi-artfest.jp/en/artworks-artists/artworks/uno-port/95.html

そろそろ、次の船に乗り継ごうかとしていたとき、危うくトラップに引っかかるところでした。私の次の行き先は小豆島。さて、どちらの乗り場に行けばいいのでしょうか。そう、宇野港からは直島行きと、豊島・小豆島行きの2航路があるのですが、それぞれ、フェリーと小型旅客船の2種類あります。宇野港に限ったことではありませんが、船の乗り場は船の行き先だけではなくて、船の種類によっても異なるのです。フェリーは車両を乗せられる大きな船で、小型旅客船&高速艇は小さな船なので、乗り降りする桟橋の構造が違ってくるからです。島旅をする方は出航時間と行き先だけでなく、船の種類と乗り場を必ず、事前確認しておきましょう

When I was about to transfer to the next ship, I almost got caught in a trap. My next destination was Shodoshima island. So, which pier should I go to? Yes, there are two lines from Uno Port, one to Naoshima and the other to Teshima/Shodoshima. The boarding pier differs depending on the type of ship also, not only on the destination. Since a ferry is a large ship that can carry a vehicle, and a small passenger boat and high-speed boat are small ships, the structure of the pier to get on and off is different. If you are going on an island trip, be sure to check in advance not only the departure time and destination but also the type of boat and boarding pier.

小豆島に着きました。土庄(とのしょう)港から約30分歩いて、エンジェルロード近くの小豆島安全レンタカーに向かいます。その道中、ちょっと寄り道して「迷路のまち」を歩きました。さほど広いエリアでもなく、古民家が立ち並ぶといった風情ではないものの、細くて曲がりくねった路地は全然先が見通せず、迷路です。

Arrived at Shodoshima and walked about 30 minutes from Tonosho Port to Shodoshima Anzen Rent-A-Car near Angel Road. Along the way, I took a short detour through the “maze town”. It’s not large, and traditional houses are few, but it was a maze with narrow and winding alleys, and can’t see the distance at all.

レンタカー屋さんでは車ではなくて、スクーターをレンタル。ひとり旅で気候も悪くなければ、小豆島はスクーターが快適です。それを走らせて向かったのは小豆島そうめんの「なかぶ庵」。ここで食事+工場見学+箸分け体験をしてきました。

I rented a scooter, not a car at the rental car shop. If you speak Japanese, have experience driving a scooter, and Japanese or international driver’s license, you can rent it. A rental scooter is easy and comfortable on Shodoshima in nice weather for solo tourists. I went to “Nakabuan” for Shodoshima Somen noodles by the scooter. I enjoyed the meal, factory tour, and experience to separate sticky noodles with chopsticks.

小豆島安全レンタカー Shodoshima Anzen Rent-A-Car
http://www.anzen-rentacar.sakura.ne.jp/

まずは実食。通常の乾そうめんではなくて、生そうめんをいただきます。噂には聞いていましたが、コシが強くてこれはうまい。

At first, I ate the somen noodles. It has a strong chewy texture and so nice.

次に工場見学。案内人のおじさんが写真パネルを片手に、なれた口調で説明してくれます。とにかく、グルテンがすごいっていうこと。実際の製造中のラインに入るわけではありません。ちなみに、そうめんは冬に作って夏に食べるもので、2月の今、工場は製造でてんてこ舞いとのこと。

Next, the factory tour. The guide explains the process to make somen. We don’t enter the actual manufacturing line. What I learned was that gluten was amazing! Though we usually eat somen in summer, it is made in winter. So, their making line was very busy in February when I visited, he said.

次にお待ちかねの箸分け体験。これが機械から出てきた状態で、ここから箸分けでくっついた麺と麺を分けて、伸ばしていきます。

Finally, we experienced making the noodles. We separate and stretch these sticky noodles that come out of the machine.

できました。ひとり旅だと、作業中の写真がないのよね。これ、おもしろくて、結構盛り上がりますよ。

Done. Though there is no picture of the work in progress, it is fun and will get you excited.

なかぶ庵 Nakabuan
https://shodoshima-nakabuan.co.jp/

Nakabuan – Getting to Know Summer’s Perfect Noodle | Stouchi Finder
https://setouchifinder.com/en/detail/6759

次に向かいましたのは、ヤマロク醤油。今となっては希少となった樽仕込の醤油の蔵ですが、その醤油蔵を受け継ぐこと以上に、樽造りの技術を受け継ぐことが日本中で難しくなってきています。ヤマロク醤油はその樽造りの技術を受け継ぎ、醤油に限らず、日本各地の醸造所と連携を取るようになってきています。まさに出来立て、もしくは製造中の樽が置いてありました。

My next destination was Yamaroku Soy Sauce. A brewery that makes soy sauce traditionally in wooden barrels has become rare now, but it is more difficult to pass down barrel-making techniques than to inherit the soy sauce breweries. Yamaroku Soy Sauce inherits the barrel-making technique from its predecessor and started to collaborate with breweries all over Japan, not only for soy sauce. I saw just freshly made barrels or barrels in production there.

築150年の醤油蔵は、年中、予約なしで見学ができます。もろみのすごいいい香り。本物の醤油がここで作られていることを実感できます。伝統食品や発酵食品などに興味のある方は、ぜひ行ってみてください。

Tourists can visit the 150-year-old soy sauce brewery all year round without reservation. Great aroma of moromi, the origin of soy sauce. You can feel that authentic soy sauce is made here. If you are interested in traditional foods or fermented foods, must visit.

ヤマロク醤油 Yamaroku Soy Sauce
https://yama-roku.net/

さらに向かいましたのは、Sen Guesthouse。松山にあった人気ゲストハウスが数年前に小豆島に引っ越してきました。特徴的なのはそのロケーション。路線バスは1日4本だけ。あとは車、バイク、自転車で来るか、二十四の瞳映画村行きまで渡し船(運行日注意)に乗って、そこから歩くという裏技でアクセスできます。もちろん近くに飲食店やコンビニもありません。

I headed further to Sen Guesthouse. A popular guesthouse in Matsuyama moved to Shodoshima a few years ago. Its location is unique. The local bus runs only 4 times a day. Otherwise, guests can get there by taxi, motorcycle, bicycle, or take a ferryboat to Twenty-Four Eyes Movie Studio (not runs every day) and walk from there. Of course, there are no restaurants or convenience stores nearby.

そうやって来たSen Guesthouse正面の(ほぼ)プライベートビーチからの風景がこちら。この内海(うちのみ)湾をはさんで対岸にオリーブ公園が見えます。向こう側に交通量も建物も多い「日常」が見える分、こちら側の非日常感を味わえます。

Here is the view from the almost private beach at high tide in front of Sen Guesthouse. Can see Olive Park on the other side of Uchinomi Bay. When we see daily life with a lot of traffic and buildings on the other side, we can enjoy the extraordinary feeling of this side.

Sen Guesthouse
https://www.senguesthouse.com/

いよいよ旅も終盤。小豆島のテッパンスポット、オリーブ公園にも立ち寄っておきましょう。みんな魔法のほうきで飛んでいました。

Let’s drop in at the most popular tourist spot, Olive Park. Everyone was flying on their magic broomsticks there.

道の駅 小豆島オリーブ公園 Shodoshima Olive Park
https://www.olive-pk.jp/

最後の目的地は、三都(みと)半島。目的地といっても、「ここ!」というスポットがあるわけではなく、スクーターで走ってみたかったのです。以前、若葉屋のお客さんから三都半島のツーリングが楽しかったという感想を聞いたことがあったので。小豆島は島とはいえ、人口約27,000人。島のおよそ南西の土庄から南東の安田(なかぶ庵近く)までの国道436号線沿いはそれなりに交通量も多いです。そこを避けるように南に突き出たのが三都半島。海際をゆったりと快走できます。三都半島外周コースは途中、道幅の狭いところもあって、車ではおすすめしませんが、バイクだと山中のワインディングロードが楽しめます。

The final destination was the Mito Peninsula but there was no specific destination there. Just wanted to ride a scooter there because a guest of Wakabaya recommended touring the Mito Peninsula by scooter. Although Shodoshima is an island, it has a population of about 27,000. There is a lot of traffic along highway 436 from Tonosho in the southwest of the island to Yasuda in the southeast (near Nakabuan). Mito Peninsula sticks out to the south as if it avoids the busy highway. You can leisurely run along the coast. As some sections of the way in the mountains are narrow, not recommended to drive a car, but a motorcycle or scooter rider will enjoy the winding roads.

地蔵崎灯台(立入禁止)を拝みます。展望台もあって夕日がきれいなようです。

The Jizozaki lighthouse (no entry). There is an observatory and the sunset seems to be beautiful.

三都半島
https://shodoshima.or.jp/sightseeing/detail.php?id=283

Shodoshima Mito Peninsula Kagawa – YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=SKQwsW0g1rc

三都半島には瀬戸内国際芸術祭の屋外作品が今も展示されています。この「ヒトクサヤドカリ」、間近で見るとその巨大さとリアル感が異様。なにか柵や看板があるわけでもなく、ただ廃屋を背負っています。

ヒトクサヤドカリ
https://setouchi-artfest.jp/artworks-artists/artworks/shodoshima/391.html

Some outdoor works from the Setouchi Triennale are still on display on the Mito Peninsula. One of them, the Human Home Hermit Crab is huge and real. No fences or signs. He just shoulders an abandoned house.

Human Home Hermit Crab
https://setouchi-artfest.jp/en/artworks-artists/artworks/shodoshima/391.html

「ぼちぼち、お前も家に帰れや」と言われたような気がしたところで、今回の直島&小豆島の旅はおしまい。

“Go your home.” He said to me, maybe. OK, I go back home, to Takamatsu. My trip to Naoshima and Shodoshima was over.

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